Laserimpregnering

Om metoden

Laserimpregnering är en mycket effektiv metod för att skapa extrem nötningsbeständighet. Ytan i grundmaterialet smälts med laser och keramer skjuts in i den smälta ytan. Metoden ger en extrem nötningsbeständighet hos metalliska material som saknar motsvarighet i traditionella metoder. Det är en framgångsrik ytbehandlingsmetod för komponenter som utsätts för slitage och stora påfrestningar tillsammans med höga temperaturer eller korrosiv miljö. Det kan till exempel vara produktionsutrustning i valsverk eller slitageutsatta verktygsytor. Laserimpregnering ger en extrem, lokal hårdhet. Eftersom man kan impregnera lokal hårdhet i ytan, kan man vara mer generös i valet av grundmaterial. Man vill kanske till exempel använda ett billigare råämne som ett mjukare grundmaterial vilket är bättre ur bearbetnings- och vibrationssynpunkt. Trots det erhåller man önskad hårdhet där det krävs.

Hur går det till?

Laserstrålen smälter grundmaterialet och keramer/hårdmetaller skjuts in i det smälta grundmaterialet som därefter snabbstelnar.

Fördelar med laserimpregnering

  • Mycket goda egenskaper för motverkan av slitage. Hårdheten i hårdfasen ligger över 3000 HV
  • Förbättrat korrosionsmotstånd vid upplegering med t ex krom
  • Hög eller låg friktion beroende på applikation och slutbearbetning
  • Hög bärighet i ytskiktet

Referenser på Laserimpregnering

Formstål
Olofsfors

Presshärdningsverktyg
Gestamp Hardtech

Formstål - Olofsfors

Betydande livslängdsökning med laserimpregnering på formstål

Vid Olofsfors, som tillverkar band till skogsmaskiner, hade man tidigare problem med livslängden på formstålen i sina mest krävande verktyg.

  • De stora påfrestningar som våra formstål utsätts för under pressning av detaljer innebar tidigare att formstålen behövde bytas med täta intervaller. Ändå kunde vi inte vara helt säkra på att rätt toleranser hölls mellan bytena, berättar Caisa Johansson produktionstekniker på Olofsfors AB. För att komma upp i önskad livslängd och minskade reservdelskostnader vände vi oss till Duroc Laser Coating för att testa laserimpregnering på våra formdelar.

I samarbete med Duroc Laser Coating och en formdelstillverkare togs ett koncept fram som innebär att formdelarna vid tillverkning härdas för att sedan ytförstärkas med laserimpregnering.

  • Resultat blev att vi kunde använda våra formdelar dubbelt så länge utan att byta ut till nya stål vilket så klart sparar både tid och pengar. Detta innebär att vi slipper kostsamma byten av formdelar i onödan och att vi på ett betydligt säkrare sätt kan planera in byte när det passar vår produktion. Vi har fått möjligheten att arbeta proaktivt istället för reaktivt vilket är väldigt fördelaktigt för oss, avslutar Johansson.

 

Presshärdningsverktyg - Gestamp Hardtech

Presshärdningsverktyg får ökad livslängd med laserimpregnering

– Det första verktyget som laserimpregnerades har till idag gått 380 000 slag, berättar Age Risberg på Gestamp HardTech i Luleå. Ett verktyg utan impregnering går normalt ca 20 000 slag, sedan måste det genomgå rekonditionering.

En växande trend inom industrin är varmformningsteknik, så kallad presshärdning. Metoden innebär att höghållfast stål hettas upp till över 900 grader för att sedan formas och samtidigt kylas i presshärdningsverktyg.
Komponenttillverkaren Gestamp HardTech är pionjären bakom presshärdningsteknik. Företaget levererar säkerhetsdetaljer till fordonsindustrin. 2005 inledde Duroc ett samarbete med Gestamp för laserimpregnering av slitageutsatta delar i presshärdningssverktyg.

Tunn höghållfast stål ställer nya krav på tillverkningsprocesserna

Bakgrunden till varmformningsteknik är bland annat de ökade miljökraven. Bildetaljer ska bli allt lättare och därmed energisnålare samtidigt som de ska bli hårdare och säkrare. Användningen av tunn höghållfast stål ökar, vilket ställer nya krav på tillverkningsprocesserna.

I Olofström förbereder sig Volvo Personvagnar för ett kommande teknikskifte även om inga formella beslut ännu är fattade. Metoden har blivit vanlig även inom övrig industri, där detaljer med hög hållfasthet, låg vikt och avancerade geometrier ska formas.

Vill du veta mer om detta case?

Krister Lundström
Försäljning
+46 (0)70-650 63 82
[email protected]

Vill du veta mer om metoden?

Sören Isaksson
Teknisk chef
+46 (0)920-21 98 24
[email protected]
Krister Lundström
Försäljning
+46 (0)70-650 63 82
[email protected]

Kontakt

Duroc Laser Coating AB
Fabriksvägen 16
972 54 LULEÅ
+46 920 43 22 20
[email protected]

Följ oss gärna på sociala medier

 

När ytan är allt