Laserpåsvetsat axelfoder håller fyra gånger längre än nytt

– Alla varianter av axelfoder till centrifugalpumpar skickar vi löpande till Duroc för laserpåsvetsning, berättar Johan Olsson, ansvarig för mekaniska verkstaden på Metsä Husum-Wifsta.
– Vi har provat termisk sprutning, men det är svårt att få beläggningen att fästa. Här är laser en mycket bättre lösning. Vi spar komponenter och pengar. Jag skulle tro att ett laserpåsvetsat foder håller ca fyra gånger längre än vad ett nytt foder gör.
Lagerlägen och axlar renoveras med laser
– Vi gör även olika enstycksreparationer med laser, exempelvis lagerlägen eller viktiga axlar, berättar Johan. Fördelen med laser är ju bland annat att värmekällan/laserstrålen är så exakt att man slipper problemen med omkringliggande värmepåverkan som annars kan göra att axeln kan slå sig och bli krokig.
Metsä Husum-Wifsta har minskat antalet anställda rejält de sista åren. I en hårt pressad organisation gäller det att ha fungerande underhållslösningar. När ett problem är åtgärdat kommer nästa.
– Att vi blir färre leder naturligtvis till att vi måste lägga ut mer jobb till externa leverantörer, säger Johan.

 

Löpande underhåll av slitytor med laser

Duroc Laser Coating

-Ett laserbelagt foder håller ca fyra gånger längre än vad ett nytt foder gör, säger Johan Olsson, mekaniska verkstaden Husum-Wifsta.